Skip to main content

Diensten

Longeren Algemeen Clinics Online Training Arrangementen Instructiedagen Ruiteranalyses en Zitles

Longeren algemeen

Behalve als rij-instructeur staat Lammert Haanstra ook bekend als longeerspecialist.

Duizenden paardenliefhebbers in Nederland en zelfs daarbuiten leerden van hem hoe je het beste je paard kunt longeren. Longeren is iets anders dan je paard rondjes laten lopen aan een touwtje! Het kan een zeer nuttige manier van trainen zijn, waarbij je veel beter kunt zien hoe je paard loopt dan wanneer je op of achter je paard zit. Door je paard bij te zetten op een correcte manier en door de juiste hulpen te geven op het juiste moment, kun je met longeren dingen bereiken die je op een andere manier moeilijk, of zelfs niet kunt bereiken. Het is dan ook nauwelijks verwonderlijk dat wereldtoppers als Franke Sloothaak, IJsbrand Chardon en Adelinde Cornelissen hun paarden longeren.

Privélessen op onze locatie: € 80,00

“Voor een completer beeld van je paard kun je echt niet zonder longeren!” aldus Adelinde Cornelissen.

Longeren is een must voor iedereen die zijn paard beter wil maken, in álle disciplines. En waar kun je het beter leren dan bij dé specialist? Neem gerust contact op voor meer informatie of reserveren.

Clinics

Lammert Haanstra is dé longeerspecialist van Nederland. Hij heeft een schat aan ervaring in alle disciplines van de paardensport en legt voortdurend de link van het rijden naar longeren en andersom. Hij helpt je op een betere manier samen te werken met je paard en zo te komen tot betere prestaties.

Een clinic is eigenlijk een demonstratie voor publiek en wordt altijd op locatie gegeven. Je kunt kiezen uit de volgende onderwerpen:

 • longeren,
 • longeren gecombineerd met rijden,
 • zitles,
 • ruiterfitheid of
 • een combinatie van alles.

Meestal bestaat een clinic uit een uur theorie en twee uren praktijk, maar als je het anders wilt hebben, bijvoorbeeld alleen praktijk, kan dat natuurlijk ook.

“Ik dacht dat ik wist hoe een paard moest lopen en waar ik op moest letten. Maar de les van Lammert is een openbaring voor mij geweest!

Theorie

Een stuk basiskennis is onmisbaar. Daarom wordt vaak een clinic begonnen met een theoretische presentatie. Tijdens deze presentatie worden zowel bewegende beelden als foto’s getoond. Dit om je zo goed mogelijk een beeld te kunnen geven van wat er verteld wordt. Zo krijg je prachtige voorbeelden voorgeschoteld van paarden die niet of juist wel in de juiste houding lopen.

Daarbij wordt verteld op welke wijze je daarop invloed kunt uitoefenen door correct longeren, correct zitten of door je eigen fitheid en getraindheid. Voor veel mensen is dat een openbaring.

Met een uurtje theorie bij een longeerclinic komen 3 combinaties met praktijk longeren aan de beurt. Zonder theorie zijn dit 5 combinaties.

Het aantal bezoekers is onbeperkt.

Online Training

Online training: Longeren een onmisbaar onderdeel van het basiswerk bij de training van je paard.

Wil jij leren je paard effectief te longeren zodat het leert zijn lichaam zo te gebruiken dat het sterker wordt met minder kans op blessures?
Leer nu de longeermethode zonder een houding af te dwingen of te forceren, je paard door de hals en over de rug lekker naar voren leren lopen!

Online Training

Online training: Longeren een onmisbaar onderdeel van het basiswerk bij de training van je paard.

Wil jij leren je paard effectief te longeren zodat het leert zijn lichaam zo te gebruiken dat het sterker wordt met minder kans op blessures?
Leer nu de longeermethode zonder een houding af te dwingen of te forceren, je paard door de hals en over de rug lekker naar voren leren lopen!

Hotel- of Kampeer arrangementen

Datum en aantal dagen altijd in onderling overleg. In het voor- en najaar en in de zomer kun je hiervoor terecht in het Friese Lippenhuizen. Lessen in longeren, altijd met een link naar de sport; het rijden of alleen longeren of rijden.

HOTELARRANGEMENT

’s Nachts verblijf je in het stijlvolle Hotel Lunia in het rustieke dorpje Oldeberkoop, op tien minuten afstand van Lippenhuizen. Uitgaande van minimaal twee dagen/nachten of een veelvoud daarvan en een twee persoons themakamer betaal je inclusief stalling, les, gebruik van fietsen, overnachting, ontbijt en

Kosten: € 160,00 per persoon per dag, inclusief ontbijt en 3-gangen diner voor 2 personen. Dus een mee-logerende partner kan meeprofiteren van de super-voordelige hotelprijs van € 85,00 per nacht, inclusief ontbijt en 3-gangen diner!

Voor een enkele nacht gelden bij het hotel geen arrangementsprijzen en kom je dus iets duurder uit. Ook voor een luxe kamer betaal je een toeslag.

Je kunt voor € 160,00 per dag (€ 320,00 voor twee dagen dus) het volgende verwachten:

 • Elke dag een uur les (meer les is tegen meerprijs altijd mogelijk).
 • De meeste mensen nemen de dag van vertrek nog een extra les, zodat ze drie dagen achtereen les krijgen en de nieuwe kennis beter bevestigd wordt.
 • Logies voor je paard.
 • Overnachting in Hotel Lunia in Oldeberkoop, inclusief ontbijt en driegangendiner.
 • Gebruik van fietsen om onze prachtige omgeving te verkennen.

Je betaalt het hotel zelf, die kosten worden in mindering gebracht op de arrangementsprijs

KAMPEERARRANGEMENT

Van 1 april tot 1 oktober 2019. Je kampeert in een trekkershut op de camping tegenover ons. Je kunt kiezen uit lessen in longeren met een link naar de sport; het rijden of alleen longeren of rijden.

Kosten: € 100,00 per persoon per nacht voor een trekkershut-arrangement

Hiervoor kun je het volgende verwachten:

 • Elke dag een uur les (meer les is in overleg mogelijk).
 • De meeste mensen nemen de dag van vertrek nog een extra les, zodat ze drie dagen achtereen les krijgen en de nieuwe kennis beter bevestigd wordt.
 • Logies voor je paard.
 • We geven tips voor overnachten op minicamping de Singel of bij een betaalbare Bed en Breakfast dicht in de buurt
 • Gebruik van fietsen.

Instructiedagen

Een instructie dag is gemakkelijk op je eigen accommodatie te organiseren.

Een instructie dag is gemakkelijk op je eigen accommodatie te organiseren. Vraag Lammert bijvoorbeeld om te komen lesgeven in longeren, rijden, ruiterfit, zitles of een combinatie daarvan.

En de dag verder invullen kan in onderling overleg:

 • Een lesdag longeren, waar de deelnemers de hele dag bij blijven. Max. 8 combinaties en 8 deelnemers zonder paard, aantal toehoorders onbeperkt.
 • Individueel longeer les, desgewenst met narijden.
 • Een lesdag dressuur.
 • Of een combinatie van voorgaande.

Minimaal 6 aanééngesloten lesuren.

Kostenindicatie € 750,00 per dag, inclusief reiskosten exclusief BTW.

Ruiteranalyses en zitles

Zitles en ruiterfitness kan worden gegeven in de vorm van een werkelijk unieke nieuwe formule: de ruiteranalyse.

Wat is een ruiteranalyse?

De paarden worden eerst los gelongeerd om de zitlessen zo effectief mogelijk te kunnen geven. De combinaties rijden voor en worden geobserveerd door Lammert. Daarbij komen de verbeterpunten aan de orde. De ruiter gaat van het paard af en krijg relevante oefeningen. Ruiter gaat daarna weer te paard en past het geleerde toe. De combinatie verbetert direct zichtbaar en opzienbarend! Lammert laat zien hoezeer de gangen en houding van het paard gelinkt zijn aan de zit en de bewegingen van de ruiter. Speerpunt is om ruiter en paard met elkaar in harmonie te brengen voor een optimale samenwerking.

Instructiedag

 • Een hele dag les met een vaste groep (18) combinaties.
 • Gegeven door Lammert zelf. Hij neemt alle benodigdheden mee en gaan met de betreffende ruiters aan de slag.
 • Eventueel betalend publiek wordt erbij betrokken.
 • Tarief: in overleg.

Demonstratie/clinic
Demonstratie longeren-zit les-ruiteranalyses met 9 combinaties.

 • Toeschouwers onbeperkt
 • Duur: 3 uren
 • Ruiteroefeningen met alle aanwezigen.
 • Tarief: in overleg.

Uiteraard zijn er diverse variaties mogelijk.