Het simpele bijzettouwtje dat ik altijd gebruik is 5 mm dik en 6,5 meter lang. Het is onverslijtbaar en heeft een harde kern, waardoor het zogenaamde paardenlusje beter blijft zitten als bij ander touw. Het wordt geleverd in felle kleuren. Vergeleken met veel andere bijzetteugels heeft het touwtje het voordeel dat het goedkoop is in aanschaf en onverslijtbaar.
Wat echter belangrijker is: doordat het een touwtje aan één stuk is, kan het soepel door de ringen glijden tijdens het longeren. Het is als het ware een doorlopend circuit en kan meebewegen met de mate van buiging of stelling die het paard zelf zoekt. 

Wil je je paard wat meer bevestigen in zijn stelling? Dan kun je het touwtje vastzetten door het een paar slagen om één van de sleutels van de longeersingel te draaien. 

Of het paard te kort of te lang is bijgezet, moet je leren zien. 

Een algemene stelregel is: wat je vóór de singel ziet aan lengte en ronding in de bovenhals in een voorwaarts-neerwaartse tendens, mag niet korter zijn dan wat je achter de singel ziet. Is dat wel zo, dan heb je het touwtje te kort bevestigd.

Longeren met het (bijzet)touwtje 

Hulpteugels (in dit geval touwtjes) mogen nooit gebruikt worden om een houding af te dwingen. Dit leidt tot schijnvorderingen die zich op den duur wreken. Het is juist de bedoeling om het paard in een houding te brengen waarin het beter in staat is de ruiter te dragen. Het verhoogt de controle die je hebt over het paard.

Het is de bedoeling dat het paard op een zodanige manier gelongeerd wordt dat het plezier houdt in zijn werk en met je meedenkt en werkt. 

Geef het paard een klontje. Het paard komt op deze manier ongedwongen al in een lagere lijn. Het kauwt al wat op het bit en begint te schuimen. Dit bevordert de nageeflijkheid met een ontspannen kaak en nekgewricht. Leid het paard even af als je het lusje legt. Op deze manier heb je altijd een ontspannen start als je je paard bijzet in de lage lijn.


Longeren in de lage lijn

Gebruik de lage lijnsbevestiging bij: 

  • de warming-up,
  • paarden met een hoge hals aanzet,
  • paarden die de rug wegdrukken en verkrampt lopen.

Longeren in de hoge lijn


Gebruik hoge lijn, na de warming-up bij

  • paarden die losgewerkt zijn,
  • paarden die van nature diep en op de voorhand lopen,
  • paarden die overbouwd zijn.

Voorwaarden voor longeren in de hoge lijn:

  • het paard moet meer doorgereden zijn,
  • de longeur moet meer ervaring hebben,
  • doe dit in het begin slechts gedurende korte momenten en wissel af. 

Hoe leg je het knoopje zo dat het gemakkelijk losgetrokken kan worden? 

Mijn bijzetteugels zijn gemaakt van kwaliteitsleer met een klein stukje elastiek in het midden om ervoor te zorgen dat het paard zich niet meteen pijn doet in de mond als hij plotseling eens aan de bijzetteugel trekt. Ik ben geen voorstander van echt rekbare bijzetteugels.

Deze bijzetteugel is zeer geschikt om te gebruiken bij manegelessen en zitlessen. Een paard of pony loopt dan iets meer ‘bij elkaar’ en buigt wat meer in de hals. Dat zorgt ervoor dat hij bij voldoende activiteit de lange rugspier iets meer aanspant, waardoor de rug een meer verende werking krijgt. Daardoor zal het gemakkelijker zijn om er lekker op te zitten. Deze bijzetteugel is gemaakt van eerste klas bruin- en zwartkleurig leer en is er zowel pony- als in paardenmaat. 

“Alleen als ik een paard voor de eerste keer bijzet, gebruik ik wel eens een stevig elastiek om wat meer rek te krijgen. Die bevestig ik dan aan de buiksingel en daarna aan het touwtje of de bijzetteugel. Verder gebruik ik geen elastiek omdat paarden de neiging hebben erop te gaan ‘hangen’.

 Gebruik je creativiteit en de tips. Pas dan dien je het paard en geeft het longeren plezier aan paard en longeur!

Wil je alleen de bijzettouwtjes inclusief handige gebruiksaanwijzing bestellen? Klik dan hier.

Achter de schermen wordt hard gewerkt en de laatste hand gelegd aan een complete online training ‘Longeren tot een goed gaand paard‘. Binnenkort meer info.