Ik adviseer altijd om een stevige leren singel te gebruiken. Deze heeft mijn voorkeur boven een nylon singel, omdat hij beter op zijn plaats blijft liggen, zeker als je hem met een staartriem gebruikt. Dat op de plaats blijven liggen is belangrijker dan vaak gedacht wordt. Samen met de staartriem zorgt de singel ervoor, dat de lengte van het bijzettouwtje steeds gelijk blijft en niet voortdurend bijgesteld hoeft te worden omdat de singel naar voren getrokken wordt omdat je paard even aan de bijzet trekt.

 

 

Hoe gebruik je de longeersingel met staartriem correct?Deze singel is voorzien van grote ringen, waardoor je je paard op iedere gewenste hoogte kunt instellen. De maat is geschikt voor een groot paard tot aan een D-pony. Het buiksingeltje heeft eveneens een ring, zodat het touwtje tussen de voorbenen bevestigd kan worden. Hij is ook verkrijgbaar in ponymaat voor de kleinere pony’s.

Bovenop in het midden zit een opzethaak die eventueel gebruikt kan worden bij het longeren van tuigpaarden. Aan weerszijden daarvan, ook bovenaan de singel zitten twee sleutels of leidselvoeringen, die gebruikt kunnen worden om de stelling van het paard te bepalen. Je draait het touwtje er dan aan één kant omheen. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je paard steeds naar buiten loopt te kijken op de cirkel. Je kunt deze sleutels ook gebruiken om de longe even aan op te hangen of voor dubbele longetraining in de wedstrijdhouding (zie foto).

De singel ligt iets over de helft van het paardenlichaam richting staart, zodat het gedeelte vóór de singel iets groter is dan het gedeelte erachter.

 

Het gebruik van een staartriem is voor mij ’n absolute noodzaak.

 

Hoe gebruik je de longeersingel met staartriem correct?Ik longeer nooit zonder. Dat doe ik, om het gebruik van de singel te optimaliseren. Door het gewicht dat van tijd tot tijd op de bijzetteugel komt doordat een paard soms op de voorhand (uit elkaar) loopt, zal de singel toch steeds een beetje meer naar voren getrokken worden, waardoor het fijne contact met de mond weg is en het touwtje weer bijgesteld moet worden.

De staartriem zorgt ervoor dat de singel op zijn plaats blijft liggen.

Tip! 
Vraag als je voor de eerste keer een staartriem gebruikt voor de veiligheid even een helper. Zelf leg ik de singel altijd een handbreedte achter de schoft van het paard en bevestig de riem van de staartriem aan de singel. De helper staat aan de linkerkant, heeft het paard bij het hoofdstel en laat het wat naar links kijken, zodat hij voor mijn veiligheid zo nodig het paardenhoofd naar zich toe kan halen.

Hij heeft de longe een slag door de binnen-bitring, aan de buiten-bitring bevestigd, zodat hij het paard niet kwijt kan raken als die voor het onbekende gevoel van de staartriem wil vluchten. Rustig klop ik het paard op zijn achterste en til de staart op. Als de staartspanning normaal is, maak ik contact met mijn duim aan de gevoelige onderkant en laat de staart rustig zakken. Datzelfde doe ik met mijn vinger aan de andere kant. Knijpt het paard de staart aan, forceer dan niets, maar wacht rustig tot het zich ontspant. Ik haal de culeron onder de staart door, leg de staart rustig neer en bevestig de gesp van de culeron.

De rugriem ligt niet los op de rug van het paard, maar is net op spanning: hij loopt recht van de singel naar de staartriem, maar niet strak. Ondertussen houd ik mijn linker elleboog tegen het paard aan, zodat ik me tegen hem kan afzetten als hij onverhoeds slaat. Desnoods laat je je paard een paar keer door de box draaien, of je laat het even in de box staan met de bevestigde staartriem, zodat hij het gevoel van ‘een ding’ onder zijn staart even kan ervaren. Bij aankomst in de cirkel singel je wat strakker aan.

 

Tot slot: gebruik een longeerpad of een sjabrak
Uit hygiënisch oogpunt is het goed om een longeerpad of een sjabrak te gebruiken dat van tijd tot tijd gewassen kan worden. Zo breng je geen besmettelijke aandoeningen over van paard op paard.
Bovendien bescherm je het kostbare leer van de singel tegen de invloed van zweet en zand. Ook staat het gewoon mooi als je zo’n kleurig dekje onder je singel hebt. Eenvoudig te bevestigen met klittenband. De longeerpads zijn in verschillende maten verkrijgbaar, in bruin, paars en zwart en makkelijk wasbaar.