De zweep is je belangrijkste gereedschap bij het longeren. Zonder zweep kun je echt niet behoorlijk longeren. Ik kom veel mensen tegen die zeggen dat hun paard niet te longeren is met een zweep. Die paarden zijn misschien bang gemaakt van de zweep of er is bij het africhten op een verkeerde manier met de zweep omgegaan. Wellicht is het paard er ooit mee geslagen of mishandeld of zijn die mensen zelf bang voor het gebruik van een zweep. Hoe het ook zij, een longeerzweep is zeker niet bedoeld om mee te slaan, maar om je paard aanwijzingen te geven. Het is je hulp om je paard aan te sturen. Hoe zou je hem aan kunnen drijven en sturen als je geen zweep hebt? Zelf heb ik echt nog nooit een paard gelongeerd zonder zweep. Je zou de zweep dus geen strafstok maar ‘aanwijsstok’ kunnen noemen.

Handleiding voor zweepgebruik vind je op de dvd ‘longeertechniek’ uit ons longeerboek.

Een zweephulp kun je ook vergelijken met een beenhulp bij het rijden. Zonder been kun je je paard niet aandrijven, zonder zweep ook niet. Je geeft er een voorwaartse, zijwaartse of naar buiten drijvende hulp mee.
Ook voor het onderhouden van het tempo is de zweep sterk bepalend. Hoe het komt dat een paard bij de ene longeur wel wil lopen en bij de andere niet heeft te maken met het al of niet gehoorzaam ‘aan de zweep’ zijn (in de ruitersport’ aan het been’). Een paard zal trouwens nooit gehoorzaam aan de zweep worden, als je een te korte zweep gebruikt. Het weet immers precies dat je het toch niet kunt raken. En als je naar voren moet stappen om het even aan te kunnen tikken, loop je het contact van de longe af. Je gebruikt de zweep niet om te slaan, maar om je paard attent te maken en daarom moet je het kunnen treffen. Alleen aanraken is meestal al meer dan genoeg. Daar heb je die 6 meter lengte hard voor nodig.

Heb je geen geschikte longeerzweep, dan zul je nooit je paard goed aan de hulpen kunnen krijgen.

 

Onderhoudende hulp. Longeren zonder zweep is onmogelijk, zoals een ruiter zonder been niet kan rijden. De manier waarop je de zweep hanteert is van groot belang.

De meeste ‘longeerzwepen’ die in de handel zijn, zijn te kort. Let daarom dus goed op de totale lengte: de stok en de slag samen moeten minimaal 6 meter lang zijn.

De verschillende zweephulpen zijn te gebruiken voor verschillende doelen. Ze kunnen, mits goed uitgevoerd, ondersteunend, aanmoedigend of kalmerend werken.

  • De uitgangshouding: daarbij wijst de zweep naar boven. Je hoeft op dit moment geen corrigerende beweging met je zweep te maken, je houdt de zweep klaar om te gebruiken.
  • De voorwaarts drijvende zweephulp: om je paard voorwaarts te drijven breng je de zweep met de slag in één beweging van achteren naar voren. Dit kun je heel goed oefenen door bijvoorbeeld een flesje op de omheining van de bak te zetten en te proberen dat met je slag te raken.
  • De zijwaarts drijvende of naar buiten drijvende hulp: vanuit de uitgangshouding breng je de zweep naar voren. Zo nodig slinger je de slag vanuit je pols richting de voorhand van je paard. Maak geen grote arm- of lichaamsbewegingen en ga zeker niet zwiepen met de zweep.
  • De remmende hulp: je zweep wijst naar een plek voor de neus van je paard om het duidelijk te maken dat je het tegen wilt houden en dat je het tempo terug wilt brengen. Je stem klinkt kalmerend en rustgevend.

Er zijn van mijn naam drie verschillende longeerzwepen te koop bij EppleJeck:

  • De deelbare Haanstra Coloured longeerzweep: deze in zweep is hol van binnen en gemaakt van carbon, geïnspireerd door de uitschuifbare vishengel. Hij is zeer licht in de hand, 100 gram, deelbaar in tweeën en zeer prettig in het gebruik. Handig op te bergen in zadelkist of kast. Bij normaal gebruik is deze zweep niet kapot te krijgen. Leg deze zweep nooit op de grond, want als je paard er op stapt is hij kapot. Maak de verbindingen zandvrij en berg hem op, dan kun je er heel lang plezier van hebben. Totale lengte: 5 m
  • De deelbare ‘extended’ zweep. Deze in drieën deelbare zweep wordt geleverd in een foedraal. Deze superlight holle longeerzweep is zeer geschikt voor mensen die last van hun of arm of schouder hebben of weinig kracht in hun arm. Leg deze zweep nooit op de grond, want als je paard er op stapt is hij kapot. Hij is 2.50 meter lang. Totale lengte: 6m
  • De ‘Haanstra Classic’ Is de klassieke nylon zweep van 2 meter met een leren handvat. Om bij deze zweep tot een lengte van 6 meter te komen heeft hij een iets langere slag, waardoor extra handigheid vereist is om niet op de slag komen te staan tijdens het longeren.
  • De longeerzweep ‘Haanstra Sports’ Longeerzweep van 220 cm met rubberen handvat en een lang slagkoord. Het verlengde koord is speciaal ontwikkeld om het bereik en de communicatie tijdens het longeren te optimaliseren. Totale lengte: 6m 

Houding en vaardigheid van de longeur bepalen het resultaat van de training. 

 

Voor meer informatie:

Longeerboek ‘Trainen tot een goed gaand paard’ met dvd longeertechniek ISBN978 90 8156 3307

dvd: ‘Longeren met Lammert Haanstra’
dvd: ‘Correct longeren voor menners’