Het is wel eens voorgekomen dat iemand mij een mailtje stuurde en vroeg: “Als ik al uw longeermateriaal koop, kunt u mij dan garanderen dat ik goed kan longeren?”

 

De enkele longe

Mijn longe is ongeveer 8 meter lang. Hij is gemaakt van zacht materiaal, ligt lekker in de hand en veroorzaakt geen brandwonden als je paard er eens aan trekt. Deze longe heeft aan het eind een koord van 2 meter met een musketonhaak, die aan het hoofdstel of aan het bit of aan beide tegelijk bevestigd kan worden. Voordeel daarvan is, dat het koord gemakkelijker door de bit ringen en de ringen van de singel glijden dan de bredere stof van de longe. Aan het begin van de longe zit een vaste lus, die de longeur altijd in de hand houdt, zodat hij bij overmacht nooit ineens alles kwijt is. Is de longe vuil, dan kan hij gewoon gewassen worden in de machine. Doe dat wel in een waszak anders komt hij er helemaal in de knoop weer uit.

Deze longe is samen met mijn andere longeerspullen te koop bij www.epplejeck.nl in zwart, zwartbruin en paars.

 

Hoe bevestig ik de longe?

Jonge paarden met weinig mond
Paarden die nog weinig mond hebben longeer je met de aanleuning van een cirkel. Je bevestigt de longe als volgt: haal hem door de binnen-bit ring, tussen de wang van het paard en de neusriem door en maak hem weer aan zichzelf vast. Zo doe ik het ook bij paarden die voor de eerste keer bijgezet worden, zodat ik hen niet aan de mond kom.

Brutale paarden
Bij paarden die brutaal en stoer zijn, naar buiten trekken en proberen uit te breken, werk ik als volgt: de longe door de binnen-bit ring, één slag er omheen en bevestigd aan de buiten-bit ring.

Paarden die moeilijk inbuigen

NB: Alleen voor ervaren longeurs:Bij deze paarden bevestig ik de longe door de binnen-bit ring en dan aan de binnenkant van de singel. Paarden die lastig in een voorwaarts-neerwaartse tendens te krijgen zijn, kan ik een zetje in de goede richting geven door de longe door de binnen-bit ring te laten lopen en vervolgens de musketonhaak tussen de voorbenen door en dan aan de singel te bevestigen.

Let op!
Zet vooral bij deze laatste twee mogelijkheden wel een cirkel neer om uitbreken te voorkomen. Want bij uitbreken kan er te veel druk op de longe komen te staan en werken de twee laatste methodes te sterk in op de mond van het paard, zodat het bit naar de singel getrokken wordt.
We willen de buiging en stelling niet afdwingen, maar we vragenhet van het paard. Biedt het paard het zelf aan, dan maken we gebruik van de mogelijkheden.

Gebruik de laatste manieren dus absoluut niet als je de longeer techniek niet voldoende beheerst! Doe je dit niet op een kundige manier, dan bestaat de kans dat je paard bang wordt. Bevestig de longe nooit alleen aan de binnen-bit ring, want als er te veel druk op de longe komt, trek je het hele bit door de mond heen.
Ik gebruik nooit een bitstukje, met deze methodes is dat niet nodig. Nadeel van het gebruik van een bitstukje: wanneer er iets meer druk op de longe komt te staan zal er druk ontstaan op de buitenste bit ring, waardoor deze tegen de kaak zal knellen. Ook kan het een kantelen van het hoofd veroorzaken, waarbij het naar buiten kijkt en de kaak naar binnen brengt om de pijn te ontlopen.

NB:
Soms zie ik dat de longe door de binnen-bit ring achter de oren, aan de buiten-bit ring is bevestigd. Dit raad ten stelligste af, want als er te veel druk op de longe komt gaat dit werken als een ophaaltrens. De trens haalt dan de mondhoeken van het paard omhoog en de bakstukken gaan wijken. Het paard zal bij deze manier misschien niet stoer in de hand meer zijn, maar hij zal ook zeker geen vertrouwen in je hand krijgen!

 

 

Wil je meer lezen?
Longeerboek : Trainen tot een goed gaand paard’ met dvd Longeertechniek
Dvd: Longeren met Lammert Haanstra
Dvd: Correct longeren voor menners