Op 4-jarige leeftijd bracht ik Ise naar een leerling van mij, waar ik veel vertrouwen in had, Robin. Een amazone met precies de geschikte eigenschappen om de levendige dame die Ise was te begrijpen en aan te voelen. Zo kon er een enorm vertrouwen ontstaan tussen paard en ruiter. Robin kreeg daar de tijd voor en heeft haar in drie jaar heel knap naar de Z-dressuur gereden. Intussen toiletteerde ze Ise op ons verzoek voor de grap als KWPN’er en op wedstrijden was het absoluut niet zichtbaar dat Ise een Friezin was. Niet alleen door het toiletteren, maar ook door haar bouw en spierontwikkeling dachten juryleden vaak dat ze met een KWPN’er te maken hadden.

Van veulen tot topper - deel 2

In deze tijd hebben we Ise twee keer meegenomen naar Horse Event en een keer naar de KNHS in Ermelo voor een demonstratie omdat ze een prachtig voorbeeld kon zijn voor mijn clinics.

Ondanks haar pittige karakter gedroeg ze zich feilloos.

De drommen mensen waar ze door heen moest lopen om naar de piste te komen en het lawaai van de luidsprekers deden haar niets. Het was een waardevolle ervaring voor haar, die deel uitmaakte van haar opleiding.

 

‘n Stralende combinatie. Je ziet een altijd actieve draf, de oortjes naar voren, de hals op lengte en ontspannen. Er is regelmaat en vertrouwen.

 

‘In de natuur, waar een paard thuishoort. Het paard is attent en actief, er straalt plezier uit. Dit is een paard in de hand en naar voren rijden. Hoe belangrijk is het om af en toe met je paard lekker naar buiten te gaan. Dat zou een wezenlijk onderdeel moeten zijn van de training. Zo houdt je paard zin in het werk. Alleen maar dressuur en proefgericht rijden elke dag opnieuw kan elke motivatie van je paard doden en voegt minder toe dan elke dag een buitenrit.’

Deze dressuuramazone heeft eigenlijk de beugels een gaatje te lang, voor een buitenrit mogen ze gerust iets korter.

Judith Pietersen bracht Ise weer verder naar Z2 door haar wat meer aan het werk te zetten en samen vergaarden ze nogal wat punten in de wedstrijden.

 

 

Een getalenteerd paard heeft een eigenaar nodig die iets met die talenten kan doen.

Ise kwam dus te koop en werd afgelopen zomer verkocht naar een overgelukkige dame uit Luxemburg. Samen met een paar andere Friezen kwam ze op een prachtige, monumentale boerderij te staan en kreeg alles wat haar hart begeerde. De nieuwe eigenares was zo verschrikkelijk blij met haar dat ik zelf ook heel gerust was over deze verkoop. Want het is toch wel heel wat om afstand te doen als je 8 jaar op zo’n paard hebt gepast op een heel doordachte manier, een manier waarvan je vindt dat het eigenlijk niet beter kan.

Op weg naar ons vakantieadres zochten we Ise nog een keer op bij haar nieuwe adres en kregen we de bevestiging dat het een heel goede plek was.

Anderhalve maand later kreeg mijn vrouw Jet een appje van haar nieuwe eigenaresse uit Luxemburg. Ze stuurde het bericht per app omdat ze niet kon praten, ze was nog te emotioneel; Ise was overleden!

Op een dag kwam ze kreupel uit de wei. Dierenarts verwachtte dat ze een spiertje had verrekt en zette haar een paar dagen op rust. Na een paar dagen werd ze steeds slechter, at niet meer en toen haar bazin in de stal kwam legde Ise haar hoofd op haar schouder alsof ze wilde zeggen: Help me alsjeblieft, ik heb zo’n pijn.  Foto’s wezen uit dat Ise een dubbele beenbreuk had. Opereren was geen optie. Wat er in de weide precies gebeurd is wisten ze niet, maar waarschijnlijk had ze een klap van een van de andere paarden gekregen.

Samen hebben ze haar uit de stal begeleid naar een plek onder een van de prachtige oude bomen op het erf van de boerderij en daar hebben ze; de eigenaresse, haar instructrice én de bevriende dierenarts huilend Ise in laten slapen…