Biografie

Vijftig jaar geleden kwam Lammert voor het eerst in aanraking met paarden. Zijn oudste zus had een blauwe maandag verkering met Peter Rinkes, een echte paardenman. Voor Lammert was het een uitgelezen mogelijkheid om eens paard te kunnen rijden.

Lammert: “Eén keer eerder had ik de kans om te kunnen paardrijden aan mijn neus voorbij laten gaan. Bij de plaatselijke buurtsuper kon je bonnetjes sparen. Met een volle kaart mocht je je kind gratis een rondje laten paardrijden. Mijn moeder kende natuurlijk mijn verlangen om eens op een paard te zitten en gaf de volle kaart aan mij. De koning te rijk ging ik op de bewuste dag naar de winkel waar het feest zou gaan plaatsvinden. Al heel snel spatte mijn droom uitéén: het waren pony’s. Alleen kleine kinderen mochten daar een rondje rijden. Daar kon ik met mijn 15 jaren toch niet bij gaan staan? Het was een kleine tragedie, maar ik heb mijn volle kaart aan een klein jongetje gegeven, die even later stralend op een pony rondreed. Toen mijn moeder vroeg of het leuk was heb ik ‘ja’ gezegd. Wat er in werkelijkheid gebeurd was heb ik haar pas veel later verteld…”.

Via Peter Rinkes kreeg Lammert steeds meer contacten in de paardenwereld. Hij nam les en ontmoette David Buurma, die tegen de bossen van Oranjewoud aan woonde en voor zijn kinderen en zijn vrouw wat paarden gekocht had. David had hulp nodig: iemand die zijn vrouw en kinderen kon begeleiden, met ze naar de wedstrijden kon gaan en voor de paarden kon zorgen. Een buitenkansje voor Lammert. Voor het eerst kon hij zelf aan wedstrijden meedoen. Onbekommerd, zoals iedere jongen van rond de twintig, leerde hij snel.

Tijdens zijn diensttijd, van dec 1969 tot zomer 197o werd Lammert instructeur van verschillende rijverenigingen: de Tjongerruiters, de IVO-ruiters en de Waterpoorters. Onder hem deden de Tjongerruiters voor de eerste keer mee met een achttal op de Friese kampioenschappen. Ze werden meteen Fries kampioen; De Waterpoorters werden tweede en IVO ruiters derde. De Levade volgde. Vooral door het enthousiasme en de inzet van iedereen werd met glans het verenigingskampioenschap gewonnen.

achttal

In dezelfde jaren was Lammert ook vaste ruiter van de bekende hengsten Marco Polo en Farn, van hengstenhouders De Vries en Kamminga uit Surhuisterveen.

IMG_4265[1]

met Marco Polo
Rond 1971 begon Lammert met de  de instructeurscursus bij de Federatie. In het laatste jaar vroeg Tinus Ruiterkamp, hoofdinspecteur van de KNF, Lammert om te solliciteren naar de functie van Federatie-instructeur. Bedenktijd was niet nodig. Dit was een geweldige kans om een gedegen baan te krijgen in de paardensport. Lammert werd aangenomen. Het lesgeven beviel Lammert en het ging hem goed af. Het jonge gezin vestigde zich in Nunspeet en een gelukkige periode brak aan. Vier zonen werden er geboren en Nunspeet was een sublieme uitvalsbasis voor zweeftochten met de kinderen door bos en hei.

Na 18 jaar trouwe dienst bij De Federatie werd hij gepolst voor de functie van bedrijfsleider bij het nieuwe Fries Paarden Centrum (F.P.C.) in Drachten. Lammert verhuisde met zijn gezin naar Friesland. Hoewel in Drachten ook successen werden behaald, bleven randzaken de rust verstoren. Hierdoor ontbrak het klimaat dat nodig is om optimaal te kunnen werken. Na acht jaar besloten Lammert en het F.P.C. uit elkaar te gaan.

In 1999 begon Lammert daarom samen met zijn vrouw Jet aan een nieuwe fase: een eigen bedrijf. Lammert zou lessen, cursussen en clinics gaan verzorgen in het hele land en Jet zou alle organisatorische en administratieve zaken op zich nemen. Het schrijven van zijn eerste boek “Longeren met Lammert Haanstra”, toen nog een paperback, was de eerste aanzet tot een succesvolle tijd.
IMG_4273[1]

De latere, verbeterde uitgave:

Omslag Longeren DEF

Maar het zijn niet alleen longeerlessen die Lammert geeft; ook geeft hij dressuurlessen op alle niveaus en de kadercursussen mennen van de KNHS worden nog steeds door hem verzorgd. Ook wordt hij nog regelmatig gevraagd als gastinstructeur, gecommitteerde.

RUITERANALYSES/RUITERFIT

Nieuw is het implementeren van ruiterfitheid in de ruitersport. Al vanaf het begin van zijn carrière begreep Lammert niet hoe het kan dat ruiters zich niet bezig houden me hun eigen fitheid op fysiek, maar ook op mentaal niveau. Zelf altijd actief geweest zijnde in diverse andere sporen, zoals turnen, zwemmen, fietsen, triatlon, schaatsen, was dat voor het onmogelijk. Zijn lijfspreuk: “Er worden steeds betere paarden gefokt ter compensatie en camouflage van onze (onbewuste) eigen tekortkomingen”

Daarom geeft hij nu samen met trainer Ferry Ferwerda die onder andere gespecialiseerd is in de ruitersport, analyses aan combinaties uit alle disciplines. Dat gaat als volgt: De combinaties gaan voorrijden. Samen observeren Lammert en Ferry de combinatie. Daaruit komt altijd een verbeterpunt voor de combinatie voort. De ruiter komt van het paard af, het paard wordt even lekker door-gelongeerd, zodat ze hun rug beter gebruiken en dat is voor de ruiterzit van groot belang. De ruiter krijgt relevante oefeningen om te werken aan datgene waar hij of zij in tekort schiet. Daarna gaat de hij/zij weer te paard en altijd zijn grote verbeteringen te zien. Ruiters zijn enthousiast en de combinaties verbeteren zichtbaar.

Speciale aanbieding voor KNHS leden met een actiecode, aan te vragen bij de webshop van de KNHS.

0006LJH

De door Lammert en Jet geproduceerde educatieve DVD’s blijken een succes,  de boeken  (‘Longeren met Lammert Haanstra’, ‘Trainen tot een goed gaand paard’ en ‘Training Ruiter en Paard’) zijn regelrechte bestsellers onder de paardenboeken. De ‘LH’ longeerartikelen uit de eigen ‘Lammert Haanstra-lijn’ vinden gretig aftrek en over de hele wereld ( België, Canada, Zuid Afrika) hebben mensen profijt van de leerstof.

Hun in eigen beheer uitgebrachte nieuwe longeerboek: ‘Trainen tot een goed gaand paard’: Hierin wordt de link gelegd tussen het longeren het het rijden. Ook worden de misstanden in de ruitersport aan de kaak gesteld.